yazikusagi.com

2022'nin Özeti ve 2023 Planları

Merhaba, bendeniz "meraklı".

Malum, dört gün sonra 2022'ye veda edeceğiz ve pazar günü 2023'ün ilk gününe merhaba demiş olacağız. Bu süre zarfında, huyum olmadığı halde, 2022'de neler yaptım ve 2023 yılında neler yapacağım diye şöyle bir gözden geçireyim dedim. Her ne kadar geleceğe yönelik plan yapmak abes olsa da en azından gelecekte yapacaklarıma dair fikrim olsun diye planlarımı da yazıya dökmem iyi olur diye düşündüm.

2014 senesinde babamı kaybettikten sonra kendimi her anlamda saldım. O zamanlar matematik bölümü öğrencisiydim. Yanında açıköğretim fakültesinden bir bölüm daha okuyordum. Ama işte o ölüm olayı beni fazla dağıttı ve nihayetinde açıköğretimde okuduğum bölümü de matematik bölümünü de bıraktım. Tabii matematik bölümünü bırakmadan önce bu bölümdeki eğitimimi, deyim yerindeyse kör topal bir yere getirmeyi başardım. Ama ondan sonra azami öğrenim süresini doldurduğum için üniversiteyle ilişiğim kesildi, yani üniversiteden kaydım silindi.

Her neyse.

Eğitim Hayatım

2022 yılı benim için değişikliklerin yılı oldu. Bu değişikliklerin ilki, yukarıda kısaca özetlediğim eğitim hayatımın "makus talihini" yenmek üzerine oldu. Bu bağlamda yükseköğretime geçiş sınavına (YKS) girmeye karar verdim. Aslında bu sınava girmeye 2021 yılında da karar vermiştim ama kovid salgını yüzünden sınava girememiştim. Çünkü kalıcı sağlık sorunları olan biriyim ve kovid benim açımdan ölümcül bir tehditti. Bir sene gecikmeyle de olsa 2022 yılında üniversite sınavına girmeye kesinlikle karar verdim. Amacım yarım kalan matematik bölümünü tamamlamaktı. Fakat bir yandan da iki yıllık bir bölüm okumanın iyi olacağını düşünmeye başladım. Çünkü yaşım 35 olmak üzereydi. Bu düşüncelerle çalıştım ve nihayetinde 2022 YKS sonrası yapılan yerleştirmede ameliyathane hizmetleri bölümüne yerleştim. Şansıma 2022 yaz aylarına doğru öğrenci affı çıktı. Böylece YKS'de hiç kendimi kasmadan iki yıllık bir bölüme 350k TYT sıralamasıyla yerleşirken, öğrenci affıyla matematik bölümüne geri döndüm. Tabii bu arada yazmayı atladığım bir kısım var. 2020 yılında Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi bilgisayar programcılığı bölümüne kayıt yaptırmıştım. Ama yukarıda anlattığım eğitim hayatımın "makus talihi" orayı da vurdu ve o bölümü de 1 sene "keyfi" olarak uzattım. Özetle 2022'nin son günlerini yaşarken; matematik, bilgisayar programcılığı ve ameliyathane hizmetleri olmak üzere üç farklı bölümde eğitimime devam ediyorum. 2023'te bu bölümlerden bilgisayar programcılığı bölümünden, bir aksilik olmazsa veya ölmezsem, mezun olacağım. Matematik bölümünü ise 2025 yılının şubat ayında tamamlamayı düşünüyorum (şu an matematik bölümü 2.sınıf öğrencisi olarak kayıtlıyım). Ameliyathane hizmetleri bölümündeki ana dersleri 2022 senesinde alamadım. Çünkü matematik bölümü dersleriyle çakışıyorlardı. Eğer 2023'te benzer durum devam ederse ameliyathane hizmetleri bölümünü bir seneliğine dondurabilirim. Yine 2023 yılında bilgisayar programcılığı biter bitmez laborant ve veteriner sağlık bölümüne başlamayı düşünüyorum.

Web İşlerim

Uzun zamandır blog yazıyorum ama blog projelerim uzun ömürlü olmuyor. Bunun bir nedeni yukarıda genel hatlarını çizdiğim darmadağın eğitim hayatım. Bir başka nedense yine yukarıda bahsettiğim kalıcı sağlık sorunlarım. Normalde 2010 yılında açtığım ilk blogum baya iyi yerlere gelmişti. Artık var olmayan Alexa sıralamasında 500k'ları görmüştüm ama, 2014 yılı hayatımın alt üst olduğu bir yıl olduğu için her şeyim gibi ilk blog deneyimim de yarım kaldı ve kısmen çöpe atıldı. Şimdilerde bu blog üzerinden devam ediyorum. Bundan sonraki süreçte burayı rayına oturtup matematik lisans dersleri üzerine bir blog açma fikrim var. Ama yeni bir blog mu açmalıyım yoksa buradaki matematik kategorisini ders içerikleriyle zenginleştirip çeşitlendirmeli miyim, tam karar veremedim. Önce eğitim hayatımı yerine oturtayım da, buna sonra karar veririm gibi duruyor. Her ne olursa olsun 2023 yılında bol bol okumayı ve bol bol yazmayı düşünüyorum. Bu arada bu blogu yani yazikusagi.com'u 24 Haziran 2022'de açmışım. O tarihten bugüne ana sayfamı toplam 7735 kişi sayfayı ziyaret etmiş. En çok okunan on yazım ve okunma sayıları şöyle olmuş:

1- Algoritma Örneği: Bir Sayının Basamak Sayısını Yazdırmak (1064)

2- C&C Zero Hour Hataları ve Çözümleri (968)

3- USB Belleğe Taşınabilir Linux Kurmak (947)

4- Silinmeyen Disk Bölümünü Silmek (935)

5- D&R Sanal Hediye Kartı Nasıl Kullanılır? (918)

6- En İyi ve Ücretsiz 5 Forum Yazılımı (816)

7- Netflix Hediye Kartı Nasıl Kullanılır? (756)

8- AÖF Öğrencileri Matematik Derslerine Nasıl Çalışmalı? (621)

9- David Hilbert ve Sonsuzluk Oteli (601)

10- Atatürk Dindar Değildi (548)

İlk yazım Benjamin Franklin ise 156 kere okunmuş. Yine çok okunanlar arasında Sekant ve sekant küp integrali yazım var ki bu yazım da 86 kere okunmuş. Blogda 35 sayfa var. Bugüne kadar bu yazım dahil, 4 farklı etiket altında 175 yazı yazmışım. Tabii ki bunlar 24 Haziran - 27 Aralık 2022 verileri.

Burası için yeni bir tema hazırlığım var ama yeni temayı Şubat 2023'ten önce kullanamayacağım.

Bütün alan adlarımı (domainlerimi) Google Domains'e taşıdım. Hem ucuz hem güvenilir olduğu için Google Domains'i tercih ettim. Google Domains'te .tr uzantılı alan adları dışında hemen her uzantı için alan adı kaydı yapabiliyorsunuz.

Hobilerim

İnanması güç ama benim gibi birinin bile birkaç hobisi var. Yani eğitim hayatım alt üst oldu ve o alanda başarılı olamadım diye hobim olmasın mı? Evet, eğitim alanında istediğim gibi bir ritim tutturamamış olabilirim ama bu geçici bir durum ve düzelmek üzere. Neyse.

2019 yılından başlayan World of Warships hobim tam gaz devam ediyor. World of Warships; İkinci Dünya Savaşı'nda kullanılan gerçek gemilerle proje gemilerini konu edinen bir savaş oyunu. Oyundaki 2019 tarihli 2 hesabımdan birini satmıştım. 2021 yılında başka bir hesap daha açmıştım. Bunu yaparken üçüncü hesabımın, yani 2021 yılında açtığım hesabımın, daha tecrübeli bir "meraklı" tarafından kullanılacağını düşündüm ki öyle de oldu. Şu an iki hesabımdan birinde 466, diğerinde 300 parçalık gemi koleksiyonu bulunmakta. 2021 tarihli hesabımda teknik ağaçtaki tüm ülkelerin gemilerini büyük oranda açtım ama hala satın alınmayı bekleyen gemiler var. İlerleyen zamanlarda tarihsel komutanları ve tüm ağaç gemilerini koleksiyonuma katmayı planlıyorum. Gerçi şu sıralar derslerimin yoğunluğu sebebiyle oyun oynayamıyorum.

World of Warships hobim dışında Go oyunu üzerinde de kendimi geliştirmeyi düşünüyorum. Bu oyunu zaten önceden oynuyordum ama oynamaya oynamaya epey unutmuştum. Şimdilerde çeşitli çevrimiçi kurslarla oyunu tekrar oynamaya başlarım diye düşünüyorum. Tavsiye ederim.

Bunlar dışında kaligrafi ve resim yapma hobim var ama bunlardan yıllardır uzağım. Yine de bir yerden başlamak istiyorum. Lise yıllarımda güzel resim çizerdim. Umarım bu yeteneğimi kaybetmemişimdir. Kaligrafi alanında ise bir ara hat sanatına merak sarmıştım ama uzun ömürlü bir hobi olmadı. Nasipse bu hobimi uzun soluklu bir uğraşıya dönüştürmek istiyorum.

Kitaplar, Diziler ve Filmler

2021 ve 2022 yıllarında çok fazla kitap okuyamadım. Bu beni epey üzdüğü için 2023'te bunun acısını çıkarmaya karar verdim. Sevgili Ayşegül'ün, ki kendisi benim en yakın arkadaşımdır, tavsiyesi ile ortak kitap okuma ve film izleme işine başladık. Tabii ki o kendi evindeyken ve ben kendi evimdeyken bu işi yapacağız. Bu işe William Golding'in Sineklerin Tanrısı isimli kitabıyla başladık ama ben sene bitmeden kitabı bitiremeyeceğim sanırım. Çünkü sınavlara hazırlanıyorum. Bunun dışında dizi ve filmleri sevgili Ayşegül ile ortaklaşa belirleyeceğiz ama o da dikey geçiş sınavı - DGS hazırlığı yapıyor.

Evet, 2022 bu değerlendirme, plan ve düşüncelerle sona eriyor. Aklıma yeni şeyler gelirse bu yazıyı güncellerim. 


Yorumlar

Yapacağınız yorumlarda kendi fikirlerinizi belirtiniz. Sağdan soldan kopyala-yapıştır yapmayınız! Kimseye hakaret etmeyiniz! Gizlilik ve yorum kurallarımız için buraya tıklayınız.