yazikusagi.com

Benjamin Franklin

Benjamin Franklin (1706-1790), çeşitli konularda bilgili ve yaşamı boyunca birçok kariyerde aktif olan bir Amerikan Rönesans adamıydı. Bağımsızlık Bildirgesi ve ABD Anayasası'nın yazımı ve yıldırımla ilgili deneyleriyle ünlü olan Franklin'in daha az bilinen başarıları arasında yazar, yayıncı ve işadamı olarak çalışmak yer alıyor.

Benjamin Franklin 17 Ocak 1706'da Boston Massachusetts'te on yedi çocuklu bir ailenin on beşinci çocuğu ve en küçük oğlu olarak doğdu. Ailesi zengin olmadığı için genç Franklin'e sadece iki yıllık resmi eğitim verildi. On yaşındayken, mum ve sabun yapımını öğreneceği bir dükkâna sahip olan babasının yanında işe başladı. Franklin işi beğenmedi ve ağabeyi James ile bir matbaacı olarak çalışmak istedi. Franklin beş yılını James'in altında çalışarak ve matbaa işini öğrenerek geçirdi. Nihayetinde uzman bir matbaacı oldu.

Franklin, hayatının geri kalanında kendini bir matbaacı-yazar olarak tanımladı. On sekizinci yüzyılda matbaacılar, basit dizgicilerden çok bugünün yayıncılarına benziyordu. Başarılı bir matbaacının araştırmacı, yazar ve editörün yanı sıra türü belirleyen ve sayfayı yazdıran teknisyen de olması gerekiyordu. Franklin bu zanaatta başarılı oldu ve birçok konuda iyi yazmayı öğrendi. On iki yaşında birçok eserinin ilkini yayınladı ve ölümüne kadar yazmaya devam etti.

On yedi yaşında Franklin, kardeşi James ile olan işini bıraktı ve Philadelphia'ya taşındı. Kardeşi hükümeti eleştirdiği için hapiste zaman geçirmişti ve Franklin, James'in yokluğunda gazete yayınlarken bulduğu özgürlüğü sevmeyi öğrendi. Franklin, Pennsylvania'da bir matbaacı olarak iş buldu, ancak 1724'te İngiltere'ye gitti. Orada beş yıl yaşadı. Yazarlık ve matbaacılık becerilerini geliştirdi. Franklin, ilk yıllarında İngiliz tacının destekçisiydi. Londra'nın ve Avrupa kıtasının yaşam tarzını takdir etti.

Ama Franklin hayatını Avrupa'da kurmadı. 1729'da Philadelphia'ya döndü ve eyaletin ana yayınevi haline getirdiği iflas etmiş bir gazete olan Pennsylvania Gazette'i satın aldı. Franklin'in baskı işi, Nova Scotia'dan Batı Hint Adaları'na kadar matbaacılarla ortaklıklara kadar genişledi. Halk arasında çok popüler olan Poor Richard's Almanack adlı ünlü bir yayına başladı. Franklin ayrıca bir kitapçı işletti, Pennsylvania Meclisi'nin katibi oldu ve Philadelphia'da posta müdürü olarak görev yaptı.

Franklin, iş kariyeri boyunca ve daha sonraki yaşamında bilime olan hırslı bir ilgiyi sürdürdü. Merakı ve yaratıcılığı, kış aylarında daha büyük odaların daha verimli ısıtılmasını sağlayan pratik bir cihaz olan Franklin Sobası'nı üretti. Elektrikle ilgili çalışması, aydınlatmanın elektrik olduğunu kanıtladığı ünlü uçurtma deneyini içeriyordu. Bu keşif, kısa süre sonra tüm dünyadaki binalarda ortaya çıkan paratoner icadına yol açtı. Bilimsel çabaları ayrıca gemi tasarımı, meteoroloji ile ilgili çalışmaları ve bir ısı teorisini de içeriyordu. Ayrıca, bifokal görüş lensleri ve hatta bir armonika icat etti.

Mütevazı bir kökene sahip olan ve sadece iki yıllık resmi eğitime sahip olan Franklin, pek çok başarıya imza attı. Yüksek öğrenim kurumlarından çok sayıda fahri derece aldı. Harvard'dan (1753), Yale'den (1753), William ve Mary Koleji'nden (1756) Master of Arts'ı ve St.Andrews'i (1759), Oxford'dan (1762) da fahri doktoralar içeren bu ödüllerden büyük gurur duydu. Bilimsel çalışmaları sonucunda 1756'da Kraliyet Cemiyeti'ne seçildi.

Franklin, 1727'de sivil işlere dahil oldu. Kentsel iyileştirmeler üzerinde çalışmak için "Junto" adlı bir esnaf kulübü kurdu. Franklin'in liderliğinde Junto, topluluk içinde iyileştirmeler yapılmasına yardımcı olmak için bir kütüphaneye, bir itfaiye şirketine, bir sigorta şirketine, bir hastaneye ve bir koleje sponsor oldu. Ayrıca Franklin'in çabaları sayesinde sokaklar asfaltlandı, temizlendi ve aydınlatıldı.

Deborah Read, 1 Eylül 1730'da Benjamin Franklin'in nikahsız karısı oldu. Franklin'e özgü pratik bir şekilde, Read'in ilk evliliğinden kaynaklanan borçlarının sorumluluğundan kaçınmak için onunla resmi olarak evlenmeyi reddetti. Franklin ve Read'in iki çocuğu oldu: 1736'da dört yaşında çiçek hastalığından ölen Francis Folger ve 1743'te doğan Sarah. Read ve Franklin ayrıca 1729 veya 1730 civarında Franklin tarafından babası olan gayri meşru bir oğul olan William'ı büyüttüler.

Franklin'in ticari çalışmaları o kadar başarılıydı ki, ürünlerini 42 yaşında satabildi ve sonraki yirmi yıl boyunca gelirleriyle rahatça yaşayabildi. Bu emekliliğinden sonra Franklin, hayatının geri kalanında yurttaşlık ve hükümet işleriyle uğraştı. O, İngiliz parlamentosunda Pennsylvania çıkarlarını temsil etti ve Georgia, New Jersey ve Massachusetts için sömürge ajanı olarak görev yaptı. Franklin, İkinci Kıta Kongresi'nde görev yaptıktan ve Bağımsızlık Bildirgesi'nin hazırlanmasına yardım ettikten sonra, Amerikan Devrimi'nin (1775-1783) başlangıcında Fransa ile bir ittifak anlaşması yapılmasına katkı sağladı. Philadelphia'ya dönmeden önce dokuz yıl Fransa'da irtibat görevlisi olarak görev yaptı ve burada 1787'de ABD Anayasası'nın hazırlanmasına yardım etti. Benjamin Franklin son günlerini kızı ve ailesiyle birlikte Philadelphia'daki Market Caddesi'nde yaşadı. 17 Nisan 1790'da öldü. Cenazesine katılan yirmi bin kişi onu onurlandırdı.


Yorumlar

Yapacağınız yorumlarda kendi fikirlerinizi belirtiniz. Sağdan soldan kopyala-yapıştır yapmayınız! Kimseye hakaret etmeyiniz! Gizlilik ve yorum kurallarımız için buraya tıklayınız.