yazikusagi.com

Son Gün Sınava Çalışmak

Hepimizin öğrencilik deneyiminde en az bir kez yaşadığımız kötü bir deneyim var: sınava/sınavlara son gün çalışmak! Her ne kadar işe yarar gibi görünse de, aslında son gün sınav çalışmak genelde başarısızlıkla sonuçlanır. Bunda beynimizin rolü elbette büyük. Çünkü beynimiz, bir şeyi uzun süre hatırlamamızı sağlamak için, daha doğrusu bir şeyi gerçek anlamda öğrenmek için zamana ve tekrara ihtiyaç duyar (Bu konuyla ilgili ilginizi çekebilecek güzel bir yazı burada). Bu yüzden ezberlemek, öğrenmek demek değildir.

Aslında huyum değildir. Yaşadığım kötü deneyimlerden bahsedip insanları sıkmak istemem. Fakat, sınava son gün çalışma hali, bir ara bende hastalık halini almıştı. 😀 Bu yüzden, son gün sınava çalışmayı benim gibi alışkanlık haline getirmeyin diye yazıyorum. Gerçi kendime haksızlık etmeyeyim; sınavlara son gün hazırlandığım dönemde her gün ders çalışıyordum. Sadece sınav zamanı notlarıma şöyle bir bakmak, bana yetiyordu. Bu, bir nevi mucize gibi bir şeydi. Çünkü matematik gibi bir alanda okumak ve aktif olarak çalışmak anlatamayacağım kadar zor. Zorluğu, sürekli ilgi ve çalışma gerektirmesi. Yani bir anlık boşluktan istifade edip bir gün veya birkaç gün tembellik edeyim, çalışmayayım deme şansı yok. Hal böyle olunca, matematik gibi bir bölümü okuyup son gün sınava/sınavlara çalışmak tam bir hüsran demek, hem de kaçınılmaz olarak. Neyse ki dediğim gibi, derslere günü gününe çalıştığım için pek sorun olmadı. Yalnızca birkaç derste başarısızlık deneyimi yaşamama sebep oldu.

Peki başarısızlığa sebep olan bu durumun hakkından nasıl gelebiliriz?

Bu sorunun cevabını yukarıdaki paragrafta verdim: Günü gününe çalışarak! Yine yukarıda dediğim üzere, beynimiz sürekli tekrar edilen bilgileri öğrenir ve onların hafızamızda canlı durmasını sağlar. Bunun dışında anlık öğrenilen şeylerin genelini unutma eğiliminde oluruz. İşte günü gününe ders çalışmadan, sadece son gün sınava çalışıp nihayetinde başarısız olmanız, bu yüzden sürpriz değil ve dahası dediğim gibi, bu kaçınılmaz bir son. O halde...

  1. Dersleri günü gününe takip etmek gerekir. Öğrenci milleti genelde tembellik etmeyi veya dersi kaynatmayı sever. Hele üniversite öğrencisiyse, bu kesinlikle olacak olan bir şeydir. Bu yüzden üniversitede okurken, kesinlikle, çok önemli ve zorunlu bir hal olmadıkça dersleri kaçırmayın!
  2. Dersten çıkıp eve geldiğinizde defteri kitabı bir kenara atmayın. Bu son gün sınav çalışma hastalığının bir nedeni de edinilen bu huydur. Dersten gelir gelmez çalışmaya oturun demiyorum. Ama dinlenme ve yemek işinden sonra kendinize geldiğinizde, o gün derste işlediğiniz ne varsa tekrar etmeniz oldukça önemlidir. Bu sayede derste duyduğunuz, ama o an yazıya geçirmediğiniz şeyleri de hatırlama şansınız olacaktır. Bu ise size kazanım olarak geri dönecek ve sınavlarda bunun faydasını göreceksiniz.
  3. Derslerde mutlaka not tutun. Not tutma, söylenen her şeyi birebir kağıda dökmek demek değildir. Öyle olsa 45 dk'lık derste, hocanın ağzından çıkan ne varsa, her birini tek tek yazıya geçirmeniz gerekir. Bu ise mümkün değildir. Anlatılan konu veya konuların ana hatlarını yazıya dökmeniz gerekir. Bunun için de bir yandan hocayı dikkatle takip etmeniz, bir yandan da söylenen şeylerden sizce önemli olan cümle veya kavramları kaçırmadan yazıya dökmeniz gerekir.
  4. Yazarak tekrar edin ve tekrar esnasında, kısa notlar alıp gözünüzün önünde bir yerlere bu notları yerleştirin. Günümüzde post it denilen küçük yapışkan kağıtların varlığı her yönden kolaylık sağlıyor. Bunlardan alıp mutlaka tekrar esnasında önemli şeyleri -mesela bu bir formül olabilir, konuyu özetleyen bir veya birkaç kavramın açıklaması olabilir, bir şema olabilir, neyse işte, bunları- bu küçük yapışkan kağıtlara yazıp, gözünüzün önünde bir yerlere koyun. Gelip gittikçe o notlara bakın.
  5. Ve son olarak... Kopya çekmek için, kopya kağıtları oluşturun. :) Güldüğüme bakmayın, gayet ciddiyim. Öğrenci milleti olarak ileri düzey kopya tekniklerine sahip olduğumuz, hocalar tarafından yeni öğrenilen bir şey değil. O yüzden sınavda kullanmamak üzere, ama sınavda kullanacakmışsınız gibi küçük kopya kağıtları hazırlayın ve bunları her gün cebinizde taşıyın. Derse gelip giderken veya bir şeyler yapmadığınız her an, bu kopya kağıtlarına bakın. Sınava giderken bu kağıtları evde bırakmayı unutmayın. :)

Evet. Özetlersem...

  • Günü gününe ders çalışmak,
  • Derste not tutmak,
  • Yazarak tekrar etmek,

son gün ders çalışma huyundan sizi kurtaracak ve son gün sınav çalışmanın stresini ve başarısızlığını ortadan kaldırmaya yetecektir.


Yorumlar

Yapacağınız yorumlarda kendi fikirlerinizi belirtiniz. Sağdan soldan kopyala-yapıştır yapmayınız! Kimseye hakaret etmeyiniz! Gizlilik ve yorum kurallarımız için buraya tıklayınız.