yazikusagi.com

Saatler Niçin İleri Alınır?

Yaz günlerinde gün ışığı, yani aydınlık saatler çok daha uzun olmasına rağmen bu uygulamanın neden yapıldığını hala büyük çoğunluk anlamamıştır. Şahsen bende anlamıyorum. Saatleri ileri almanın kış mevsimiyle ilgili olmadığını söyleyeyim. Kış aylarında standart zaman uygulanır. Ancak yaz günlerinde çok uzun aydınlık geçen bir zaman süresi vardır. Amaç bu sürenin başlangıcını ileri kaydırmak, böylece akşam olma süresini bir saat kadar uzatmaktır.

Yaz günleri hava çok erken aydınlanır. Eğer çiftçi değilseniz saat 05:00'da uyanmanıza gerek yoktur. Ancak gün ışığından yararlanma amacıyla saatleri ileri almasak ne olurdu?

Dünyada güneşin 21 Haziran'da 04:43'te doğduğu bir yer seçelim. Siz burada yaşıyorsunuz ve saat sekizde işte olmak için saat altıyı çeyrek geçe yataktan çıkmanız lazım. Bu seçtiğimiz yerde güneş ufukla 6 derece açı yaptığında, standart saat 05:11 civarında etraf tamamen aydınlanmış olur. Bu durumda ileri alınmış saat 06:11 olur. Yani işe bir saat erken gitmiş olursunuz ama ışığa bakmadan çeşitli işleri halledebilirsiniz.

Akşamları ise, her zaman 24:00'da yatmaya alışmış bir insan, saatler ileri alınınca bir saat erken yatmak zorunda kalır. Ama gece evde veya dışarıda, örneğin sokak lambalarının yanma süresi bir saat kısalmış olur.

Son olarak belirteyim; bu uygulamanın sanayinin kullandığı elektrikle alakası yoktur. Yani sanayi kuruluşları gece ve gündüz aynı elektriği tüketirler. Ne olursa olsun, Türkiye'nin gerçek saati şu anki saat değil ve bu modern dünya ile yürütülen özellikle ticari ilişkileri olumsuz etkileyebilir.


Yorumlar

Yapacağınız yorumlarda kendi fikirlerinizi belirtiniz. Sağdan soldan kopyala-yapıştır yapmayınız! Kimseye hakaret etmeyiniz! Gizlilik ve yorum kurallarımız için buraya tıklayınız.