Microsoft’un “video oyunlarının Netflix’i” olma tutkusu, Cuma günü “Call of Duty: Black Ops 6 ”nın piyasaya sürülmesiyle bu hafta büyük bir sınavla karşı karşıya. ABD’li yazılım devi, oyunun yayıncısı Activision-Blizzard’ı bir yıl önce sektörün en büyük devralma işlemiyle 69 milyar dolara satın almıştı. Activision’ın değerli varlığı, dünyanın en çok satan oyunlarından biri olan “Call of Duty” serisiydi ve 24/10/2024 Cuma günkü sürüm, Microsoft’un Xbox Game Pass abonelik hizmetinde ilk günden itibaren mevcut olacak serinin ilk oyunu oldu.
Oyun aynı zamanda PlayStation kullanıcılarına ve PC’ye de sunulacak. Analist firma Circana’dan Mat Piscatella AFP’ye bunun bir abonelik platformunu desteklemek için yapılan “en büyük hamle” olduğunu söyledi. Video oyun şirketleri bir zamanlar oyunlarının basılı kopyalarını konsollara takılı oyunculara satarak para kazanıyordu. Ancak sektör artık kârını Netflix ya da Disney+ gibi bir modelle oyun içi satışlardan ve aboneliklerden elde ediyor. Piscatella “Call of Duty” sürümüyle ilgili olarak “Tüketicilerin tepkisi sektörün abonelik modeline dramatik bir geçiş yapmasına ya da bu modelden uzaklaşmasına yol açabilir” dedi.
Microsoft, Game Pass ile ilgili hedeflerinden şaşmıyor. Şirketin 2030 yılına kadar 100 milyon müşteri hedefi var. Ancak sektör, dünyanın büyük bir kısmının evlerine kapanarak vakit geçirdiği pandeminin patlama döneminden bu yana yavaşladı. Bu yılın Şubat ayı itibariyle Game Pass’in yaklaşık 34 milyon abonesi vardı. Cuma günkü sürüm için Microsoft fiyatlandırmayı yeniden düzenledi ve yalnızca en pahalı “Ultimate” katmanına abone olanlar oyunu piyasaya sürüldüğünde alabilecek. Oyunun Microsoft’un işleri açısından taşıdığı hayati öneme rağmen, yapımcılar oyunun kendi güçlü yanlarını öne çıkarmaya hevesliydi.
Call of Duty Studios iletişim sorumlusu Stephanie Snowden, Londra’da düzenlenen bir tanıtım etkinliği sırasında AFP’ye verdiği demeçte, “Black Ops 6’da gerçekten herkes için bir şeyler var” dedi. Oyuncular 1991 Körfez Savaşı sırasında komplo ve paranoyadan oluşan alternatif bir gerçekliğe sürükleniyor. Ancak oyunun ABD’deki güncel bölünmeler ya da yaklaşan başkanlık seçimleri hakkında bir şey söylemediği konusunda ısrar etti. “Biz bunu dev bir gişe rekoru kırma anı ve yılın eğlence anı olarak görüyoruz” dedi. “Ama herhangi bir siyasi mesaj göndermiyoruz.”
Bu efsane 20 yıldan biraz fazla bir sürede dünya çapında 30 milyar dolardan fazla gelir elde etti. Ancak bir endüstri grubu olan Consumer Technology Association’dan Brian Comiskey, Microsoft’un Activision’ı satın aldığında basit bir oyundan daha fazlasını elde ettiğini söyledi. AFP’ye konuşan Comiskey, “Bu sadece bir oyun değil, bir topluluk” dedi. İlk “Call of Duty” oyunları, birçok oyuncunun aynı oyuna çevrimiçi olarak katılmasına izin vererek öncü oldu. Bu oyuncuların çoğu birlikte büyüdü ve dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar birbirleriyle oyun oynadılar. Comiskey, “Video oyunları bir sosyal medya platformudur ve Call of Duty bunu çok uzun zamandır yapıyor” dedi. Dolayısıyla bu yaşlı oyuncular, oyunun kendisi çok etkileyici olmasa bile oyuna dahil olabilirler. “İlgi her zaman içerikle ilgili olmayabilir,” dedi. “Bu sadece üstteki bir kiraz.”
Kaynak: AFP