yazikusagi.com

Flowgorithm'de Fonksiyon Tanımlamak

Algoritmalarımızın akış şemalarını çizerken ve algoritmamızı test ederken kullandığımız programlardan biri flowgorithm programı. Bu programda bazen pi gibi matematiksel sabitleri kullanmak durumunda kalıyoruz. Özellikle alan, hacim hesabı yapan programların algoritmalarını yazıp test ederken pi sayısını kullanmak lazım olabiliyor. İşte bu yazıda fonksiyon kullanımına dair örnekleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Programlama dilleri genel olarak matematiksel sabitleri ve fonksiyonları içinde barındırdığı için bir programlama diliyle program yazarken ilgili kütüphaneyi kullanmak yeterli oluyor.

NOT: Bu yazı henüz tamamlanmamıştır. Zaman içinde çok sayıda örnek eklenerek güncellenecektir.

Hemen fonksiyon kullanımına dair örneklerimize geçelim.

1. Dairenin alanını hesaplayan algoritmayı yazalım.

Dairenin alanını lisede öğrendiğimiz üzere pi ile dairenin yarıçapının karesinin çarpımı ile hesaplandığını biliyoruz. Önce algoritmayı yazalım.

1. Başla
2. Dairenin yarıçapı r'yi tanımla
3. r'yi klavyeden oku
4. Alan(r)=pi*r*r işlemini yap
5. Dur

Buraya kadar olan akış şemasını aşağıda görüyorsunuz.

Flowgorithm'de Fonksiyon Tanımlamak

Dikkatinizi çekmiş olmalı. Algoritmanın sonunda, alanın değerini ekrana yazdırırken A(r) değişkenini kullanmışım. İşte bu bizim alan fonksiyonumuz. Şimdi bu şekilde Flowgorithm programında bu algoritmayı yazdıktan sonra, hemen üstte eşittir simgesine benzeyen yere, fonksiyon yöneticisine tıklıyoruz.

Flowgorithm'de Fonksiyon Tanımlamak

Karşımıza gelen ekranda "Ekle" kısmına tıklayıp aşağıda resimde gördüğünüz bilgileri giriyoruz.

Flowgorithm'de Fonksiyon Tanımlamak

Alan fonksiyonumuz şöyle olacak:

Flowgorithm'de Fonksiyon Tanımlamak

Bu işlem bittikten sonra artık algoritmamızı çalıştırabiliriz.

Flowgorithm'de Fonksiyon Tanımlamak

Bu alan hesabında yukarıdaki fonksiyonu tanımlamasak olmaz mıydı, diye sorabilirsiniz. Olurdu. O zaman işlemde 3.14 yazardık. Bu sefer yukarıdaki örnekte r=2 dediğimizde sonuç 12,56 olarak görünürdü.


Yorumlar

Yapacağınız yorumlarda kendi fikirlerinizi belirtiniz. Sağdan soldan kopyala-yapıştır yapmayınız! Kimseye hakaret etmeyiniz! Gizlilik ve yorum kurallarımız için buraya tıklayınız.