yazikusagi.com

Ev Çiçekleri Zararlı Mıdır?

Ortalama yetişkin bir insan, hareketsiz durumda bir dakikada 15, bir günde 20 bin kez nefes alır (ve tabi bir bu kadar da nefes verir). Her solumada yarım litre hava ciğerlerine gider. Yani dakikada 7-8 litre havayı ciğerlerine çeker ve tekrar verir. Bu, günde 11 bin litre hava demektir. Aslında nefes alırken havadan oksijen alır karbondioksit veririz ifadesi tam doğru değildir. Çünkü aldığımız havada hem oksijen vardır hem karbondioksit. Verdiğimizde de aynı şekilde, hem oksijen veririz hem karbondioksit. Fakat soluk alıp vermede her zaman var olan bu gazların oranları değişiktir.

Ciğerlerimize aldığımız havadaki oksijen oranı yüzde 21 iken, dışarı verdiğimiz havadaki oksijen oranı yüzde 16'dır. Yani her nefeste aldığımız havanın yüzde 5-6'sı vücudumuzda oksijen olarak kullanılır. Dolayısıyla havadan aldığımız günlük oksijen miktarı ortalama 570 litre civarındadır. Gündüzleri yeterli güneş ışığı altında, bitkilerin fotosentez yapması, bitkinin nefes almasından daha yoğundur. Yani ortaya fazladan oksijen çıkar ve gündüzleri -mesela odamızda bitki varsa- ortamdaki oksijen miktarını arttırırlar.

Geceleri güneş ışık olmadığından ve bitki karanlıkta fotosentez yapamayacağından, nefes almaya devam eden bitkilerden çıkan karbondioksit miktarı daha fazladır.

Bu yüzden evlerimizdeki bitkilerin veya süs çiçeklerinin gündüz çıkardıkları fazla oksijen ve gece çıkardıkları karbondioksit, insanın soluduğu havanın içindeki oksijen ve karbondioksit miktarından çok daha azdır ki, bundan insan sağlığı olumsuz etkilenmeyecektir. Tabi kapısı, penceresi hava sızdırmaz küçük bir odadan ve bu odada devasa bitkilerle yaşamaktan bahsediyorsak, o zaman durum farklı olabilir.


Yorumlar

Yapacağınız yorumlarda kendi fikirlerinizi belirtiniz. Sağdan soldan kopyala-yapıştır yapmayınız! Kimseye hakaret etmeyiniz! Gizlilik ve yorum kurallarımız için buraya tıklayınız.