yazikusagi.com

Ekonometri

2022 YKS tercihlerini yapacak arkadaşlarıma bölüm tanıtmaya devam ediyorum. Hakkında yazı yazdığım ekonometri, matematik ve bilgisayar programcılığı bölümlerinde zamanında okuduğum için, genç arkadaşlarımı bilgilendirmeyi önemli bir görev olarak kabul ediyorum.

Ekonometri, adından kısmen de olsa anlayacağınız üzere ekonomi ile alakalı bir bölüm. Ama ne bir iktisat, maliye bölümü ne bir işletme. Hepsinden azar azar ortaya karışık bir bölüm. Bu ortaya karışık deyince aklıma Cem Yılmaz'ın anlattığı anı geldi. Yani ekonometri, Cem Yılmaz esprisinde bahsedildiği gibi, "everything... little little into the middle..." formatında bir bölüm. Çünkü iktisat bölümünden, işletme bölümünden ders alıyorsunuz, maliye bölümünden ve istatistik bölümünden ders alıyorsunuz ama bu bölümlerin hiçbirine benzemeyen bir bölümde okuyorsunuz. E peki ekonometri bölümünde ne yapıyoruz diye sorarsanız; daha çok analiz üzerine yoğunlaşıp ekonomik sorunları matematik, istatistik ve bilgisayar bilimlerini kullanarak çözümlemeye çalışıyorsunuz.

Bölüm dersleri (bu bölüm genelde İktisadi ve İdari bilimler Fakültesi - İİBF altında yer alır) belli bir sınıfa (üniversiteden üniversiteye değişse de genelde 3.sınıfa) kadar iktisat, işletme, maliye ve diğer İİBF bölümleriyle hemen hemen aynı derslerden ibaret oluyor. Bu bölümde genel olarak; Matematik, iktisada giriş, muhasebeye giriş, işletmeye giriş, T.C.İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Türkçe, istatistik, makro iktisat, mikro iktisat, matematiksel iktisat, matematiksel istatistik, regresyon analizi, zaman serileri, yöneylem araştırması, hukuka giriş, anayasa hukuku, temel bilgi teknolojileri, ekonometri, para teorisi, oyun teorisi, türkiye ekonomisi, sosyoloji, iktisat tarihi, kamu maliyesi gibi dersler var.

Oldukça zor bir bölümdür. Ama keyiflidir. Bu bölümü bitirdikten sonra ister akademisyen olursunuz isterseniz özel veya kamu kurumlarının açtığı uzmanlık sınavlarına girersiniz. İsterseniz KPSS'ye girip devlet memuru olursunuz. Bankalardan şirketlere kadar çeşitli birimlerde görev alma ihtimaliniz vardır. 

Ekonometri bölümü bulunan üniversitelerin sayfalarını ziyaret ederek hem dersler hem de ders içerikleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Bölüm, eşit ağırlık (EA) puan türünden öğrenci almakta.

Son olarak Ekşi Sözlük'teki ekonometri bölümü yorumlarını okuyup tebessüm edebilirsiniz. 😆


Yorumlar

Yapacağınız yorumlarda kendi fikirlerinizi belirtiniz. Sağdan soldan kopyala-yapıştır yapmayınız! Kimseye hakaret etmeyiniz! Gizlilik ve yorum kurallarımız için buraya tıklayınız.