yazikusagi.com

E Kitap Hazırlamanın 5 Farklı Yolu

E kitaplar günümüzde herkesin rağbet ettiği ve aradığı şeylerin başında geliyor. Özellikle tablet ve akıllı cep telefonu kullanımının yaygınlaşmasıyla pekçok kişi kitapları, dünyanın herhangi bir yerindeyken bile tablet veya telefon cihazlarından okumak istiyorlar. Hal böyle olunca hazırlanacak kitapların tablet ve cep telefonu uyumlu olması zorunlu oluyor. Uzun zamandır bu e kitap meselesini düşünüyorum. Nasıl ve hangi formatta e kitap hazırlanmalı, e kitap dediğimiz belge kullanıcılara nasıl sunulmalı vb. konular üzerine kafa patlatıyorum. Pdf formatı bazen telefon veya tablette sorun çıkarabiliyor. O yüzden EPUB veya mobi formatı tercih edilse güzel olur diye düşünüyorum. Bundan başka HTML'nin imkanlarından yararlanmakta var. Peki siz olsanız hangi formatı tercih edersiniz? Ne cevap vereceğinizi ben bilmiyorum ama e kitap hazırlayacaklara bazı önerilerde bulunabilirim.

1). Gitbooks

İlk önerim Gitbooks ile kitap hazırlama. Yukarıda HTML'nin imkanlarından yararlanmak dediğim kısma bir örnek. Kullanımı gayet basit olan Gitbooks üzerinden kitaplarınızı yayınlamanız mümkün. Siteye üye olmak çok kolay. Üye olup saniyeler içinde bir kitap hazırlayıp yayına sunabilirsiniz. Bu Gitbooks kullanımı hakkında ilerleyen zamanda bir yazı yazacağım.

2). LeanPub

LeanPub, Gitbooks'a çok benzeyen bir uygulama. Gitbooks'dan ayrı olarak hazırlayacağınız kitabı site üzerinden ücretli olarak satışa sunmanız mümkün. Mesela burada güzel bir örnek görüyorsunuz.

3). Calibre

Calibre aslında bir e kitap yönetim programı. Ama elinizde hazır olan metin dosyalarını kullanarak kendi e kitabınızı oluşturmanıza imkan tanıyor. Programı kullanmak için indirip incelemeniz gerekmekte. Programı indirmek için tıklayınız.

4). ABBYY FineReader Server

Yüksek hacimli belge dönüştürme için tasarlanan ABBYY FineReader Server, büyük belge koleksiyonlarını otomatik olarak aranabilir ve erişilebilir dijital havuzlara dönüştürür. Bu sunucu tabanlı OCR ve PDF dönüştürme olanağı sayesinde belgeleri hızla tarama ve elektronik ortama aktarma, belgeleri uzun süreli saklama ve ek işleme için PDF, PDF/A, Microsoft Word veya diğer biçimlere dönüştürür. Tek dezavantajı ücretli olması. Programın sitesini ziyaret etmek için tıklayınız.

5). Jutoh

Bir başka ücretli program olan Jutoh, e kitap hazırlama konusunda size yardımcı olacaktır. Programın ekran görüntülerine bakabilirsiniz. Programı indirmek için tıklayınız.


BONUS 1!

E kitap oluşturmak için kullanılabilecek bir başka alternatif program LaTeX. Gerçi LaTeX ile epub veya mobi formatında değil de pdf formatında kitap hazırlayabilirsiniz. Ama olsun. Pdf'lerin dönemi henüz kapanmış değil.

BONUS 2!

HTML5. Evet, HTML5 kullanarak e kitap hazırlamak mümkün. Bu saydıklarımdan bazılarını kullanarak e kitap nasıl hazırlanır sorusunu başka bir yazıda cevaplandıracağım.


Yorumlar

Yapacağınız yorumlarda kendi fikirlerinizi belirtiniz. Sağdan soldan kopyala-yapıştır yapmayınız! Kimseye hakaret etmeyiniz! Gizlilik ve yorum kurallarımız için buraya tıklayınız.