yazikusagi.com

Çim Kokusunun Kaynağı

Yağmur yağan her yerde, topraktan çıkmış çimenler görülebilir. Bahçe veya saha çimi gibi düzgün olmasa da, dünyanın dörtte bire yakını çimenlerle kaplıdır. Buğdaygillerden olan bu çok yıllık otsu bitki; toprağın hazırlanmasını, sulanmasını ve bakımını gerektirir. Tabi bu bahçelerimizde bulunan çimler için geçerli bir şey.

Çim bitkisinin yaklaşık 7 bin çeşidi vardır. Şekerkamışı, bambu, pirinç, buğday, darı, yulaf bitkileri, çimgillere dahildir; yani bazı çimgilleri tüketmekteyiz. Bu bir yana, çim deyince aklımıza hemen park, bahçe ve spor sahalarındaki çimler gelir. Bu çimlerin bakımı, yukarıdaki paragrafta belirttiğim üzere oldukça zorludur ve ciddi uğraş gerektirir. Zaman zaman çimleri makine ile biçmek de gereklidir.

Diğer bitkilerde olduğu gibi çimlerde de yeşil rengi veren, fotosentez işleminin yapılmasını sağlayan, klorofil pigmentleri bulunur. Bitkilerdeki klorofilin moleküler yapısı, kandaki hemoglobinin yapısıyla benzerlik gösterir. Aradaki fark; hemoglobinin yapısında demir bulunurken, klorofilde demir yerine magnezyumun bulunmasıdır. Bu tip ortak yapıya sahip elementlerin bir ortak özelliği de, hava ile temas ettiklerinde keskin bir koku yaymalarıdır.

İşte kesilen veya sulanan veya yağmurda ıslanan çimlerden hoş bir koku yayılmasının nedeni, bu klorofil pigmentleridir. Bu pigmentler, hava ile temasa geçip bizim hoşumuza giden o güzel kokunun ortaya çıkmasına aracılık ederler.


Yorumlar

Yapacağınız yorumlarda kendi fikirlerinizi belirtiniz. Sağdan soldan kopyala-yapıştır yapmayınız! Kimseye hakaret etmeyiniz! Gizlilik ve yorum kurallarımız için buraya tıklayınız.