Birinci Kıta Kongresi, İngiliz Kuzey Amerika’sının on üç kolonisinden on ikisinin delegelerinin 5 Eylül-26 Ekim 1774 tarihleri arasında Philadelphia, Pennsylvania’da bir araya geldiği bir toplantıydı. Öncelikli amacı İngiliz Parlamentosu tarafından kısa süre önce kabul edilen ‘Hoşgörüsüz Yasalar‘a karşı bir tepki koordine etmekti, ancak delegeler Amerikalı kolonicilerin haklarını da tartıştı.
1774 yılının Mayıs ve Haziran aylarında, Hoşgörülmez Yasalar’ın haberi Atlantik’in öbür yakasına ilk kez ulaşmaya başladığında, Boston öfkesini dışa vurmakta hiç vakit kaybetmedi. Boston Yazışma Komitesi tüm Massachusetts tüccarlarını İngiliz ithalatını boykot etmeye çağırırken, diğer kolonilerdeki tüccarları da aynı şeyi yapmaya davet etti. Güneyde, Burgesses Meclisi Virginia’nın Massachusetts’li kuzeniyle dayanışma içinde olduğunu duyurdu ve Boston’un “düşmanca bir istilaya” uğradığını belirtecek kadar ileri gitti (Middlekauff, 239). Diğer koloni meclisleri ve çıkar grupları da aynı şekilde Hoşgörülmez Yasaları kınadı.

Allyn Cox tarafından yapılan duvar resmi, 1973-1974. Cox Koridorları, Amerika Birleşik Devletleri Kongre Binası, Washington D.C.
Birçok sömürge tüccarı yeni ithalat yasağı anlaşmaları yapma fikrine sıcak bakmıyor, bunun kendilerine iş kaybettireceğinden, rakiplerinin onlar boykotla meşgulken mevcut tüm ticareti kapacağından korkuyordu. Haziran 1774’ün sonlarında Connecticut, olası bir boykotun şartlarını görüşmek üzere bir toplantıya resmi olarak delege gönderen ilk koloni oldu. On Üç Koloni’den on ikisinin yasama organları da aynı yolu izleyerek Philadelphia, Pennsylvania’ya delegeler gönderdi. Bunu yapmayan tek koloni Georgia’ydı; bu koloni sınırlarında bir Kızılderili ayaklanmasının tehdidi altındaydı ve Philadelphia’ya delege göndererek İngiliz askeri korumasını kaybetme riskini almak istemiyordu.
Kongre toplandığında, Büyük Britanya ile Kuzey Amerika kolonileri arasındaki çekişme zaten on yıllık bir geçmişe sahipti. Parlamento defalarca Amerikalıları doğrudan vergilendirme yetkisinde ısrar etmiş, Amerikalılar da bu tür girişimlerin anayasal hakları olan kendi kendini vergilendirme ve temsili hükümet haklarını ihlal ettiğini iddia ederek direnmişlerdi. Kolonilerin Britanya İmparatorluğu içindeki yeri konusunda Parlamento ve Amerikalılar arasında bir uzlaşı olmaması, her iki tarafın da geri adım atmaya istekli olmadığı anlamına geliyordu ve bu da 16 Aralık 1773’te kolonicilerin 342 kasa İngiliz Doğu Hindistan Şirketi çayını Boston Limanı’na döktüğü Boston Çay Partisi gibi görkemli koloni protestolarına yol açtı. Küstah Massachusetts Körfezi Kolonisi’ne ibret olsun diye Parlamento 1774’te, kolonilerde daha çok Tahammül Edilemez Yasalar olarak bilinen Zorlayıcı Yasalar adı verilen bir dizi cezalandırıcı yasayı kabul etti.
Massachusetts’in haklarına yönelik bir saldırının Amerikan haklarına yönelik bir saldırıyla eşdeğer olduğuna karar veren On Üç Koloniden on ikisi, Hoşgörüsüz Yasalar yürürlükten kaldırılana kadar İngiliz ithalatının boykot edilmesini müzakere etmek üzere Philadelphia’ya delegeler gönderdi. Kıtasal Birlik adı verilen İngiliz ticaretine yönelik bu ambargo Birinci Kongre’nin en önemli başarısı olarak kabul edildi. Delegeler ayrıca bölünmüş oldukları bir konu olan Amerikalıların haklarını da tartıştılar ve Büyük Britanya Kralı George III’e (1760-1820 arası) şikayetlerini dile getirdikleri bir ‘Krala Dilekçe’ taslağı hazırladılar. Kongre, durumun bir sonraki yıl içinde düzelmemesi halinde yeniden toplanacağı anlayışıyla dağıtıldı. Ancak İkinci Kıta Kongresi toplanamadan önce Massachusetts’te Lexington ve Concord Savaşları yaşanacak ve Amerikan Devrim Savaşı (1775-1783) tetiklenecektir.