yazikusagi.com

BİMER Ne İşe Yarar?

NOT: BİMER, artık CİMER olarak hizmet vermektedir.

Hayatımda ilk kez, 2014 Aralık ayında bu merkezi kullanarak bir devlet kurumu ve bazı devlet görevlileri hakkında şikayette bulundum. Gayet verimli olduğunu düşünüyorum. Her ne kadar şikayetim sonucunda, ilgili kamu kurumuna veya görevlilere dava açılmasa da, bir yaptırım uygulanmasa da sorunumun çözümü yönünde ilgili devlet kurumu benim için olumlu adımlar attı. Bu bağlamda, CİMER‘in vesile olduğunu söylemek yanlış değil.

Her neyse.

Bu hizmeti nasıl kullanacağız sorusu üzerinde durmak istiyorum. CİMER ana sayfaya erişiyorsunuz.

Yeni başvuru yapmak için aşağıda, sağ tarafta gördüğünüz alanları (cep telefonunuz dahil) dolduruyorsunuz. Daha sonra cep telefonunuza gelen kodu ekrandaki alana yazarak başvuru işlemine başlıyorsunuz. Sisteme giriş yaptıktan sonra aşağıdaki resimleri inceleyiniz.

BİMER/CİMER Ne İşe Yarar

Şunu belirteyim. Eğer turkiye.gov.tr şifreniz varsa, CİMER başvurunuzu turkiye.gov.tr üzerinden de yapabilirsiniz. Bunun için önce turkiye.gov.tr sitesine giriş yapıyorsunuz. Ardından buraya tıklıyorsunuz. Karşınıza şu alan gelecek:

BİMER/CİMER Ne İşe Yarar

Uygulamaya git dediğinizde CİMER sistemine giriş yapmış olacaksınız. Karşınıza şu ekran gelecek:

BİMER/CİMER Ne İşe Yarar

1 numaralı alana tıklayarak yeni başvuru yapabilirsiniz. 2 numaralı alanda, aktif olarak yaptığınız başvurunun bilgileri görülür. 3 numaralı alanda liste halinde, sisteme daha önce yaptığınız başvurular görülür. 4 numaralı alan, son başvurunuzun hangi kurumlara iletildiğini görmeniz içindir.

Yeni başvuru kısmına tıkladıktan sonra…

5 numaralı alandan başvurunuzun konusunu seçiyorsunuz. Ben göstermek amacıyla "Bilgi edinme hakkı" kısmına ve ardından gerçek kişi seçeneğine tıkladım. Şikayette bulunurken dikkatli olmalısınız. Zira gerçeğe aykırı, sahte ihbar-şikayet-beyanlar suç olduğu için böyle şeylere kalkışırsanız çok ciddi ceza davalarıyla karşı karşıya kalırsınız. Gerçek, doğru ve düzgün bilgi vermeniz bu yüzden oldukça önemlidir. İsterseniz, başvuru yaparken kimlik bilgilerinizi gizleyebilirsiniz.

6 ve 7 numaralı alanlara e postanızı yazıyorsunuz. 8 numaralı alan işaretlenmeden kalsa da olur. Daha sonra 9 numaralı alana tıklayarak işleme devam ediyorsunuz:

BİMER/CİMER Ne İşe Yarar

10 numaralı alanda, daha önceki resimde gördüğünüz 5 numaralı alana dair bir atıf var. Bilgi notu gibi bir şey. Ben, dediğim gibi bilgi edinme hakkı seçeneğini seçtiğim için bu kısım görünüyor. Başka seçenek seçtiğinizde onunla ilgili uyarı göreceksiniz.

11 numaralı alana istek veya şikayetiniz neyse onu yazıyorsunuz. Yazdıklarınızın mümkün mertebe okunabilir, düzgün ve net olmasına dikkat ediniz. Türkçeyi kullanmaya dikkat ediniz ve yazarken cümlenin tamamının büyük harf olmamasına dikkat ediniz. Bitirirken, "gereğini arz ederim" demeyi unutmayınız. Varsa şikayetinizle ilgili, şikayete konu herhangi bir belge, görsel vb., bunu 12 numaralı alanı kullanarak iletinize ekleyebilirsiniz. En son 13 numaralı alana tıklayarak başvuru işleminizi bitireceksiniz.

İşlem bittiği zaman e postanıza bir numara yollanacak. Başvurunuzun takip numarası olan bu sayıyı kullanarak, sistem üzerinden başvurunuzun durumunu takip edebilirsiniz. Bunun için yine CİMER ana sayfaya geliyorsunuz ve sağdaki alanda, başvuru sorgula kısmına tıklayıp, ilgili alanları dolduruyorsunuz. Cep telefonunuza gelen kodu sonraki ekranda yazarak başvurunuzun hangi aşamada olduğunu görebilirsiniz.


Kaynak: Bu yazı ilk olarak gurkanozsoy.blog sitesinde yayımlanmıştır.


Yorumlar

Yapacağınız yorumlarda kendi fikirlerinizi belirtiniz. Sağdan soldan kopyala-yapıştır yapmayınız! Kimseye hakaret etmeyiniz! Gizlilik ve yorum kurallarımız için buraya tıklayınız.