yazikusagi.com

Bilgisayar Programcılığı

2022 YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) sonuçları açıklandı (18 Temmuz 2022). Her ne kadar gençlerimiz özellikle başarı sıralaması noktasında çok büyük hayalkırıklığı yaşamış olsalar da, ellerindeki puanlara karşılık gelen sıralamalarla tercih yapıp üniversiteli olmaya çalışacaklar. Ben de bu bölümde okuyan müzmin bir öğrenci olarak size bilgilerimi aktaracağım.

Daha evvel Matematik Bölümünü Tercih Edeceklere isimli yazımda matematik bölümünü tercih etmeyi düşünen arkadaşlarıma kısa bilgiler aktarmıştım. 

Bilgisayar programcılığı bölümü TYT puan türüyle öğrenci alan, mühendislikten farklı olarak, daha çok pratik uygulamaya yönelik eğitim veren ve bu bağlamda teknik eleman yetiştiren bir bölüm. Bölümde programcılık derslerinden staja kadar pek çok ders görüyorsunuz. Çok fazla ders adı sayıp sizi boğmak istemiyorum ama göreceğiniz dersler (ki bu dersler veya bu derslerin içerikleri yüksekokuldan yüksekokula değişse de birbirine yakındır) genel olarak şunlardır: Matematik, Türkçe, yabancı dil (genelde İngilizce), T.C.İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, görsel programlama, web tasarım (veya web programlama), nesne tabanlı programlama, algoritma, e-ticaret, iletişim, grafik tasarımı, temel bilgi teknolojileri, veri tabanı yönetimi, animasyon ve grafik, seçmeli dersler, staj ve dönem sonu projesi. Staj genelde 30 iş günü olur. Hangi firmada staj yapacağım derseniz hocalarınız size yardımcı olacaktır. Dönem sonu projesi ise genelde 2.sınıfın ilk ve son yarı yıl sonlarında, dönem boyu öğrendiklerinizi uygulamanız için bir şey üretmenizi hedefleyen bir derstir. Bu derste, mesela bir kuluçka makinesi yapma veya sıfırdan bir web sitesi hazırlama gibi bir proje alır ve öğrendiklerinizi uygulamaya dökersiniz.

Sıralamanız 4 Yıllık Bir Bölüme Yetmiyorsa...

Yukarıdaki bilgilerden sonra, özellikle bu sene (2022) YKS puan sıralamaları yüzünden canı sıkkın arkadaşlarıma bir tavsiyede bulunmak isterim. Seneye tekrar YKS'ye hazırlanmak bir seçenek olsa da isterseniz 2 yıllık meslek programlarını tercih eder, sonra DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile hayalini kurduğunuz 4 yıllık bölüme geçiş yapabilirsiniz. Tabii her bölüm için bunu yapmak mümkün değil ama genel olarak bu şekilde bir yol izleyip, sene kaybetmeden istediğiniz bölüme girebilirsiniz. 

Aşağıdaki bölümlerden birini istiyorsanız, ama bu sene (2022) sıralamalar yüzünden aşağıdaki bu bölümlerden birine yerleşemem diyorsanız bilgisayar programcılığı okumanız sizin için bir fırsat olabilir.

(Açıköğretim Fakültesi dahil) Bilgisayar programcılığı bölümü mezunlarının DGS ile geçiş yapabilecekleri 4 yıllık lisans bölümleri:

BİLGİSAYAR BİLİMLERİ

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ

BİLGİSAYAR BİLGİSAYAR VE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETMENLİĞİ

BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ

BİLİŞİM SİSTEMLERİ VE TEKNOLOJİLERİ

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ

FİZİK

FİZİK MÜHENDİSLİĞİ

İSTATİSTİK

İSTATİSTİK VE BİLGİSAYAR BİLİMLERİ

KONTROL VE OTOMASYON MÜHENDİSLİĞİ

MATEMATİK VE BİLGİSAYAR BİLİMLERİ

METEOROLOJİ MÜHENDİSLİĞİ

UZAY MÜHENDİSLİĞİ

YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ

YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ

Başka ön lisans bölümleri için de DGS ile 4 yıllık bölümlere geçiş imkanları var. Bunun için buradaki kılavuzu sayfa sayfa incelemenizi öneririm.

DGS, YKS'ye nispeten kolay bir sınavdır ama kolay olması sizi aldatmasın. Zira DGS'den, bölümden bölüme değişse de ortalama, 310-450 civarı puan almadan 4 yıllık bölüme geçmeniz imkansızdır. Çünkü DGS sonucu ile geçilebilecek 4 yıllık bölümlerin kontenjanı azdır (genelde 4-8 kişilik kontenjanlar ayrılıyor ama bu sayılar seneden seneye değişebiliyor). Bu hususa da özellikle dikkat etmeniz gerekir. İsterseniz 2 yıl sonunda direkt KPSS'ye girip bir kamu kurumunda teknisyen olmayı ve iş hayatına atılmayı da tercih edebilirsiniz.

Kararınız ve tercihiniz ne olursa olsun, iş sizde bitiyor. Çalışıp emek vererek istediğiniz hedefe; hayalinizdeki mesleğe ulaşmanız zor değil. Ayrıca 2 yıllık (ön lisans) programlarını küçümseyenlere kulak asmayın.

Hepinize başarılar.


Yorumlar

Yapacağınız yorumlarda kendi fikirlerinizi belirtiniz. Sağdan soldan kopyala-yapıştır yapmayınız! Kimseye hakaret etmeyiniz! Gizlilik ve yorum kurallarımız için buraya tıklayınız.