yazikusagi.com

Barkod Nedir?

Aldığımız her şeyin üzerinde bir etiket vardır. Bu etikette, farklı kalınlıkta çizgiler ve sayılar yer alır. Bir şey satın alırken kasiyerler bu etiketi makineye okutarak kasadan geçiriyorlar. Ya da bizler o etiketle ürün hakkında bilgilere erişebiliyoruz. Barkod dediğimiz bu etiketler, önceleri marketler için, işlemleri hızlandırma ve stok kontrollerini daha iyi yapabilmek amacıyla hazırlandı. Sonraları, sistemin başarılı olduğu görülünce, her şeye konulmaya başlandı.

Barkodlarda iki kısım vardır: Makinelerin okuyabildiği dikey, farklı kalınlıkta çizgiler. Bir de bizlerin okuyabildiği 12 adet rakam. Burada ilk altı rakam, eşyanın tanım numarasıdır. Üreticiler bu ilk altı rakamı, yıllık bir ücret karşılığında, bu kodları veren uluslararası bir konseyden kendi ürünlerine tahsis ettirebilirler. İkinci gruptaki ilk beş rakam malzeme numarasıdır. Aynı kod birden fazla çeşitteki ürün için kullanılmaz. Yani her değişik üründe, her değişik paketlemede, hatta paketlerin kolilenmesinde hep değişik numaralar verilir.Böylece markette ne kadar mal satıldığı, depoda ne kadar mal kaldığı kontrol edilmiş olur. Örnek vermek gerekirse; teneke kola ile şişe kolanın kod numaraları farklıdır. Hatta teneke kolanın bir kolide 6, 12 ve 24 adet bulunması durumunda dahi farklı kodlar kullanılır.

Barkodun en sağında kalan rakam da kontrol numarası olarak adlandırılır. Bu numara, taranan bütün çizgilerle hafızaya alınan bilgilerin bir çeşit sağlamasını yapar.


Yorumlar

Yapacağınız yorumlarda kendi fikirlerinizi belirtiniz. Sağdan soldan kopyala-yapıştır yapmayınız! Kimseye hakaret etmeyiniz! Gizlilik ve yorum kurallarımız için buraya tıklayınız.