yazikusagi.com

Askerlik Yoklaması ve Kilolu Olanların Askerlik Yapması

Bugün biz erkekleri ilgilendiren bir konuya el atacağım. Konuyu özellikle öğrencilik kategorisine açıyorum ki, üniversite okuyanların da dikkatini çekeyim.

19 yaşına girmiş her sağlık erkek, vatan görevi sayılan askerlik görevini ifa etmekle yükümlü. Bu görevi ifa etmeden önce, biz erkekleri yoklama adı altında bazı sağlık tetkiklerine tabi tutuyorlar. Aramızdan sağlıklı olduğu halde, yaş sınırına yakalanmayan (29 yaşına girmeyen) ve üniversite okuyan (veya geçerli bir başka mazereti olan) kişiler, yoklamalarını yaptırıp belli bir süre askere gitmeyebiliyor.

2016 yılında Nisan ayı başlarında, bir Pazartesi günü sınavdan dönerken jandarma çevirmesine takıldım. Maalesef üniversitenin sorumsuz tavrı ve devletin hantal bürokrasisi yüzünden, yoklama kaçağı konumuna düştüğümü öğrendim. Tabii beni paketleyip askerlik şubesine götürdüler. Askerlik şubesinde bana, artık üniversite okuma hakkımın olmadığı, daha doğrusu hali hazırda üniversite öğrencisi olduğum halde, üniversiteyi bırakıp askere gitmem gerektiği söylendi. Çünkü yaşım 29'u geçmişti. Moral olarak çöktüm.

Her neyse.

Siz siz olun, özellikle üniversite okuyorsanız, bu işi üniversiteye bırakmayın. Mutlaka askerlik şubesine gidin ve üniversite öğrencisi olduğunuzu beyan edin. Özellikle yaşı 29’a gelenlere söylüyorum bunu. Askerlik şubesinde gerekli işlemleri halledip sağlık kontrolünden geçtim. Şu an askere gidecek konumda olmadığımdan, üniversiteme devam ediyorum.

Yeri gelmişken şu konuda da bilgi vereyim. İnternette bazı sitelerde askerlikle ilgili konularda "kiloluyum, askerlik yapar mıyım" sorusu en çok sorulan sorulardan biri. Tabi herkes, bilen bilmeyen demeden, bir şeyler yazmış. Biri demiş alırlar öteki demiş almazlar. Halkımızın “her şeyi bilme” hastalığını bu konuyla ilgili arama yaptığınızda görüyorsunuz. Yani “ağzı olan konuşmuş” açıkçası.

İlgili soruya gelirsek... TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde boy/kilo oranlarına ait tablo bulunmakta (EK-A'ya bakın). Yukarıda belirttiğim gibi; internette bu konuyla ilgili çok sonuç var ve çoğu yanıltıcı.

Siz askerlik yoklaması için önce şubenize başvuracaksınız. Şubeniz sizi aile hekimliğine sevk edecek. Aile hekimine gidip muayene olacaksınız. Eğer yukarıda verdiğim yönetmelikteki ölçülerden fazla veya az bir kiloya sahipseniz (aşırı kilolu olabileceğiniz gibi zayıf olma hastalığına da tutulmuş olabilirsiniz), aile hekimi sizi, askerlik şubesinin kararlaştırdığı devlet hastanesinin dahiliye polikliniğine sevk edecek. Daha sonra askerlik şubesinden size verilen, ağzı kapalı zarfla birlikte, ilgili devlet hastanesinin dahiliye polikliniğine gideceksiniz. Devlet hastanesinde önce başhekime veya başhekim yardımcılarından birine giderek zarfı ona açtıracaksınız. Başhekim veya yardımcısı, zarftan çıkan kağıdı imzalayarak sizi dahiliye polikliniğine yönlendirecek. Dahiliye uzmanının görüşüne göre başka doktorlara da görünmeniz gerekebilir. Bütün bu süreçten sonra sağlık kuruluna sevk edileceksiniz. En son sağlık kurulu önünde, daha önce yapılan muayenenin doğruluğu görülüp tespit edildikten sonra hakkınızda karar verilecek. Şayet yönetmelikte belirtilen boy-kilo noktasında uyumsuzluğunuz varsa, ertesi seneye bırakma kararı verilecektir. Üç yıl boyunca bu kontrolleri yaptırdıktan sonra, uygun boy-kilo ölçülerinde olmadığınız tespit edilirse, üçüncü yoklamanızda "askerliğe elverişli değildir" kararı verilecektir.

Baştan belirteyim: Eğer askere gitmemek için kilo alıyorsanız, bu durum muayeneniz esnasında saptanacaktır. Artık gelişmiş araç gereçler kullanıldığı için, vücudunuzdaki yağ oranından metabolizma yaşınıza varana kadar tüm vücut bilgileriniz tespit edilebilmekte. O yüzden askerden kaçmak için kilo almak gibi bir şeye kalkışmayın.


Kaynak: Bu yazı ilk olarak gurkanozsoy.blog üzerinde yayımlanmıştı.


Yorumlar

Yapacağınız yorumlarda kendi fikirlerinizi belirtiniz. Sağdan soldan kopyala-yapıştır yapmayınız! Kimseye hakaret etmeyiniz! Gizlilik ve yorum kurallarımız için buraya tıklayınız.