yazikusagi.com

AÖF Öğrencileri Matematik Derslerine Nasıl Çalışmalı?

Bugün T.C. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi öğrencilerini ilgilendiren önemli bir konuya değineceğim. Açıköğretim milyonlarca insanın üniversite okumasına olanak sağlayan devasa bir sistem. Türkiye'de İstanbul, Anadolu ve Atatürk (Erzurum) Üniversiteleri açıköğretim imkanı sağlayan üniversiteler. Bunların arasında en köklü ve gelişmiş olanı, hiç kuşkusuz Anadolu Üniversitesi (AU)'nin açıköğretim sistemi.

Ülkemizde özellikle matematik dersi sıkıntı olduğu için, açıköğretim öğrencilerinin de matematik derslerinde zorlandığı bir gerçek. Ama neyse ki, açıköğretim öğrencilerinin bu sorunu aşmaları için ellerinde olanaklar var. O yüzden açıköğretim öğrencilerinin matematik dersinde başarılı olmamaları için bir neden göremiyorum. 

Bir defa şunu belirteyim: Açıköğretim öğrencisi olmak kolay değildir. Türkiye'de insanlarımız cehaletlerinin sonucu olarak, genelde kendilerine ait olmayan her şeyi küçümseme eğiliminde oldukları için açıköğretim okumayı kolay bir şey sanıyorlar. Açıköğretimde okumak sanıldığı kadar kolay değildir. Bir defa hem öğrenci hem öğretmen olmak zorundadır, açıköğretim okuyan kişi. Ayrıca açıköğretim okuyan kişilerin çoğu, çalışan insanlardır. Bu kişilerin çoluk çocuk sahibi olduklarını ve ev geçindirdiklerini de hatırlatmak isterim. O yüzden açıköğretim okuyan insanları küçümsemeyin, aşağılamayın.

Bunu dedikten sonra konuya doğrudan giriş yapmak istiyorum.

Açıköğretimde okuyan öğrencinin, matematik dersini başarması için yapabileceği şeyler var. Bunlar, matematik dersine nasıl çalışılmalı sorusunun da karşılığı. Bunları başlık halinde verip, kısaca açıklayacağım.

Günlük olarak matematik dersine çalışın

Günlük olarak ders çalışmak imkansız olabilir. Ama inat edip, günlük en az 1,5-2 saat matematik çalışmayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Açıköğretim sisteminin en büyük avantajı, videolu ders imkanı sunması. Açıköğretim öğrencisi olarak sizlere kitap veriyorlar. Ama ne yalan söyleyeyim, o kitaplar matematik bölümü okuyan bana bile karışık ve anlamsız geliyor. Kitapta konular eğlenceli olsun diye genelde diyalog şeklinde işleniyor. Ama bana göre bu, sadece sıkıcılığı arttırıyor. Dediğim gibi, videolar daha iyi. O yüzden mutlaka açıköğretimin YouTube kanalı üzerinden matematik derslerini günlük veya haftalık olarak takip edin.

eKampüs'ü kullanın

Açıköğretimin eKampüs diye bir uygulaması var. Orada ünite bazında dersler yer alıyor. Yukarıda bahsettiğim videolu dersler YouTube kanalına eklendikten sonra, eKampüs alanındaki ünite başlıklarına da ekleniyor. eKampüs matematikte başarılı olmak isteyen açıköğretim öğrencilerinin vazgeçilmezi olmalı. Peki eKampüs'te neler var? Bu siteye girdiğinizde aldığınız dersler, hemen sol menüde sıralanıyor. Dersin üzerine tıkladığınızda ilgili dersin hem ünitelerine, hem tartışma forumlarına, hem geçmiş sınav sorularına hem de deneme soruları gibi daha pekçok işinize yarayacak ders araç gerecine ulaşabiliyorsunuz. Bu eKampüs ile ilgili, ileride detaylı bir video hazırlayacağım.

Tartışma forumlarına mutlaka katılın

Yukarıda bahsettiğim eKampüs uygulamasında, ders bazında tartışma forumları var. Bu forumlarda, ünitelere ait haftalık sorular sorulmakta. Özellikle matematik dersinin tartışma forumlarını aktif kullanmanızı öneririm. Burada hem hocaya soru sorabilirsiniz hem de bilen birilerinden yardım alabilirsiniz. O yüzden bu kısımları kullanmaktan çekinmeyin.

Geçmiş sınav soruları

Açıköğretim sınavları test usulü olduğu için, eKampüs'e geçmiş senelerde sorulan sorular her ders için yükleniyor. Siz de matematik dersi için, geçmiş senelerde sorulan sınav sorularına bakıp bunları sınava doğru kendiniz çözmeye çalışabilirsiniz. eKampüs'te yer alan deneme sınavları gibi çeşitli soru içeren uygulamaları da mutlaka kullanmalısınız.

Yardımcı kaynağa ihtiyacınız yok. Çalışın!

Açıköğretim ders kitapları ve eKampüs uygulaması size yeter. Yukarıda dediklerimi yapmanız durumunda açıköğretimde sadece matematik dersinde değil, diğer derslerde de başarılı olduğunuzu göreceksiniz. Öyle para döküp yardımcı kaynaklar arasında boğulmanıza gerek yok. Yeter ki size sunulan imkanları kullanın ve çalışın.

Başarılar.


Yorumlar

Yapacağınız yorumlarda kendi fikirlerinizi belirtiniz. Sağdan soldan kopyala-yapıştır yapmayınız! Kimseye hakaret etmeyiniz! Gizlilik ve yorum kurallarımız için buraya tıklayınız.