yazikusagi.com

Algoritma Örneği: 4 İşlem

İlk yazımızda kısaca algoritma konusuna girdik ve temel bilgileri kısaca özetledik. Şimdi ilk algoritma örneğimizi yazabiliriz.

Bu algoritmanın çeşitli dillerde yazılmış kodlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Bu ilk örneğimizde Klavyeden girilen iki sayı için dört işlem hesaplayan programın algoritmasını yazıp akış şemasını çizelim.Klavyeden girilen iki sayı için toplama, çıkarma, çarpma ve bölme yapan bir program yazacağız diyelim. Buna göre önce programın algoritmasını yazalım. Öncelikle işlemler için değişenler belirleyelim. Mesela toplama için T, çarpma için C, çıkarma için M ve bölme için B değişkeni tanımlayalım. Ayrıca girilecek sayılarımız x ve y olsun.

Buna göre yazacağımız program x+y, x-y, x*y ve x/y işlemlerini yapacak.

Algoritmamız şu şekilde olacaktır:

1. Başla
2. x sayısını klavyeden oku
3. y sayısını klavyeden oku
4. İki sayıyı topla
5. İki sayının farkını al
6. İki sayıyı çarp
7. İki sayıyı böl
8. Sonuçları ekrana yazdır
9. Dur

Burada x sayısını gir, y sayısını gir diye fazladan madde eklemeye gerek yok. Zaten 2. ve 3. adımlarda “klavyeden oku” diyerek bu sayıların klavyeden girileceğini ve programın bunları bu şekilde okuyacağını belirtmiş olduk. Önemli bir başka nokta sayıları tanımlarken tamsayı (integer) mı yoksa reel (real) sayı mı kullanacağımız önemli. Hesaplamalar arasında bölme işlemi var. Yani klavyeden sırayla 10 ve 2 sayıları girilse sorun yok ama 3 ve 2 sayıları girilirse ne olacak? Bunun için değişkenlerimizi reel olarak tanımlarsak sorun olmaz. Bir de bölme işleminde 0’a bölme hata verir. Klavyeden 3 ile 0 girilirse ne olacak? Burada iki yolumuz var. Ya en başta, x ve y sayıları girilecekken “0’dan farklı sayılar giriniz” şeklinde bir uyarı yazacağız veya mantıksal bir ifadeyi araya koyup 0’a bölünme durumunu ayrı ayrı değerlendireceğiz. Kolay ve sade olsun diye klavyeden girişte “0’dan farklı x sayısını giriniz” ve “0’dan farklı y sayısını giriniz” diyerek bunu engellemiş olalım. Algoritmanın akış şeması aşağıdaki gibidir.

4 işlem için algoritma akış şeması

Bu algoritmanın kaynak dosyasını buradan indirebilirsiniz.


Yorumlar

Yapacağınız yorumlarda kendi fikirlerinizi belirtiniz. Sağdan soldan kopyala-yapıştır yapmayınız! Kimseye hakaret etmeyiniz! Gizlilik ve yorum kurallarımız için buraya tıklayınız.