yazikusagi.com

WhatsApp Alternatifi Uygulama: Signal

10/01/2021'den bir not: Ben bu yazıyı 09/09/2018'de yazmışım. Milletimiz ise bu uygulamayı yeni keşfediyor. 😀

WhatsApp, Telegram ve benzeri uygulamaların insanlarda sebep olduğu güvensizlik duygusu, insanları daha güvenli uygulamalar geliştirmeye itiyor. Ben ve benim gibi pekçok kullanıcı da bu güvenli programların arayışı içinde. WhatsApp yerine daha güvenli olduğunu düşündüğüm Signal uygulamasını kurmaya karar verdim. Program WhatsApp'a çok benziyor. Zaten WhatsApp'ın eski kurucularından biri tarafından kurulmuş ve destekleniyormuş. Burada, "eee o zaman ne anladık bu işten", diye itiraz etmeyin. Bu noktada Hürriyet Gazetesi'nden Özcan Çıkmaz'ın yazısından alıntı yaparak, kafanızdaki soru işaretlerini bir parça gidermeye çalışayım:

Signal ve Whatsapp arasındaki farklar neler?

Signal’de tüm sesli ve görüntülü aramalarınız, dosya paylaşımlarınız, kısacası uygulama içinde gerçeklesen her şey üst düzey güvenlik protokolleriyle uçtan uca şifreleniyor. Yani, biri sizin elinizden telefonunuzu zorla almadığı sürece, hiç kimse araya girip konuşmalarınızı hackleyemez. Ses aramasındaki ağır şifrelemeden dolayı arama bir kaç saniye geç başlasa da ses kalitesi çok yüksek ve Whatsapp’taki kesilmeler yaşanmıyor.

Whatsapp kişi listenizi şifrelemiyor dolayısıyla listeniz ve kimlerle hangi saatte görüştüğünüzün kayıtları, sunucularına kaydediliyor. Signal’de ise her şey şifreleniyor!

Whatsapp’ta mesajlarınız telefonunuzda durduğu sürece şifreli korunuyor ancak herkesin zorunlu olarak tüm konuşma geçmişinin yedeğini (back-up) alıyorlar. Bu yedeklemeler maalesef şifrelenmiyor ve bir şekilde bulut hesabınıza erişenlere karşı, sizi savunmasız bırakıyor. Facebook’un bu verileri okuyarak şirketlere sattığı da söylentiler arasında!Signal’de ise telefonunuzun bile yedeğini alsanız, hiç bir şekilde konuşmalarınız buna dahil olmuyor. Dolayısıyla hackerler size ulaşamıyor. Kurumsal kullanıcıların güvenlik protokolleri açısında da bu son derece önemli bir özellik! Hatta katı güvenlik protokolleriyle bilinen Amerikan Senatosu dahi, çalışanlarına geçen hafta Salı gününden itibaren Signal kullanmalarına izin verdi.

İşte görebileceğiniz üzere, Signal, WhatsApp'a kıyasla daha güvenli duruyor. En azından şimdilik. Uygulama hakkında size bazı bilgileri de soru-cevap şeklinde sunayım:


1- Telefonum kaybolduğunda veya çalındığında ne yapmalıyım?

Telefon numaranıza erişene kadar, Signal ile yapılabilecek bir şey yoktur.

Yeni bir telefon aldığınızda, Signal'ı yükleyebilir ve kayıt olabilirsiniz. Bu, tüm mesajlaşmayı ve eski telefonunuzu çağırmayı durduracaktır. Mesaj geçmişiniz eski telefonunuzda kalacaktır. Tüm yeni mesajlaşma ve aramalar bu yeni telefon tarafından ele alınacaktır. Yeni bir Signal kurulumu ayrıca, her konuşma dizisi için kişilerinizle birlikte yeni bir güvenlik numarası oluşturur.

2- Signal ile SMS / MMS gönderebilir miyim?

Uçtan uca şifreli mesajları ve diğer Signal kullanıcıları ile çağrıları desteklemenin yanı sıra, Signal Android varsayılan SMS / MMS uygulamanız olarak yapılandırılabilir. Bu durumda, Signal Android'de güvensiz SMS / MMS gönderebilir ve alabilirsiniz. 

3- Signal hangi ayarları veya izinleri kullanır?

Signal, fotoğraf paylaşma veya kişilerinizi görüntüleme gibi belirli özellikleri etkinleştirmek için izin ister. Kaynak koduna bakarak bu izinlerin nasıl kullanıldığını doğrulayabilirsiniz. Signal tamamen açık kaynaklıdır ve her zaman olacaktır. Kod, hem üçüncü taraf güvenlik firmaları hem de bireysel araştırmacılar tarafından denetlenmiştir. Bu, dikkatli incelemenin mümkün olmasını sağlamaya yardımcı olur.

4- Signal ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR)

Signal gizliliğinizi ve verilerinizin güvenliğini korumayı taahhüt eder. Signal, verilerinizi veya içeriğinizi hiçbir şekilde satamaz, kiralayamaz veya para kazandıramaz. Signal, kullanıcı gizliliğini korumak için özel olarak tasarlanmıştır ve yalnızca servisimizi sunmak için gereken minimum bilgiyi kullanır. Bu gelişmekte olan bir süreçtir ve Signal'in Gizlilik Politikası ve Koşullarını Destek Merkezi içeriğiyle birlikte güncellenmeye devam edilecektir.

5- Hesabımı kalıcı olarak nasıl devre dışı bırakırım?

Telefon numaranızı buradaki telefon numaranızın kaydını silerek Signal kullanıcısı olarak tanınmasını kalıcı olarak devre dışı bırakabilirsiniz. Bu işlemi doğrulamak ve tamamlamak için bu telefon numarasına erişmeniz gerekir.


Evet. Gördüğünüz üzere, kullanılabilecek oldukça iyi bir uygulama. WhatsApp'a benzediği için görsel kullanmayı ve resimli anlatım sunmayı gereksiz gördüm. Bir hususu daha açıklayayım. Signal'i varsayılan SMS uygulaması olarak ayarlarsanız, mesajlaşma alanında Güvensiz SMS yazısı çıkıyor. Eğer bu işlemi yapmazsanız mesaj alanında Signal mesajı yazısını görüyorsunuz. Mühim bir nokta değil. Ama olur da kafanıza takılır diye yazıyorum.

Bir de bu uygulama FETÖ'nün kullandığı bir uygulama değil. TBMM ve ABD Senatosu üyeleri bu uygulamayı kullanıyorlar (bunlardan biri AKP milletvekili Bülent Turan). Ama kaynak kodu açık olduğu için ve bu kodlar vesilesiyle yeni uygulama yazılabildiği için, geçmişte FETÖ'nün bu kodları kullanarak kendilerine özgü başka bir uygulama yazdıkları biliniyor. Bu bağlamda PTTMessenger denen, güya yerli ve milli olduğu iddia edilen yazılımın kaynak kodları da Signal uygulamasından alınmış durumda. Üstelik Signal'in yayım tarihi 2011 yılına kadar gidiyor. Yani endişe edilecek herhangi bir durum yok. 


Yorumlar

Yapacağınız yorumlarda kendi fikirlerinizi belirtiniz. Sağdan soldan kopyala-yapıştır yapmayınız! Kimseye hakaret etmeyiniz! Gizlilik ve yorum kurallarımız için buraya tıklayınız.