yazikusagi.com

Çok Ders Çalışmak Mı Verimli Ders Çalışmak Mı?

Ders çalışmaya yeni başlıyorsak karar veremediğimiz bir konu vardır. Çok ders çalışmak mı yoksa verimli ders çalışmak mı daha önemli? Her iki başlığı da ayrıntılarıyla açıklamak olayı kavramamızı sağlar.

Çok ders çalışmak ders saatinin fazla olduğu çalışma yöntemidir. Günlük beş saat çalışmak yerine sekiz saat çalışmak gibi bir amacı kapsar. Evet, çok ders çalıştığımızda daha başarılı oluruz. Peki çok saatte yapacağımız bir işi kısa sürede anlayarak yapabilir miyiz? Verimli ders çalışma, bireyin anlayacağı bir ders çalışma yöntemini kullanarak tüm dikkatini o vakit üzerine ayırır. Önemli olan bir konu vardır ve odaklanarak ders çalışmaya başlarsınız. Çok ders çalışmak ile verimli ders çalışmak arasındaki temel fark tüm dikkatinizi derse verebilme üzerine ölçülür. Çok ders çalıştığınızda beyniniz yeni bir bilgiyi öğrenmekte zorlanabilir. Düzenli ders çalışma programı ile uzun süre çalışmak yerine kısa ve verimli bir şekilde çalışın. Çünkü verimli ders çalışmak çok ders çalışmaktan daha önemlidir.

Verimli Ders Çalışmanın Avantajları

Verimli ders çalışmada odaklanma seviyeniz maksimum olur ve dışarıdan gelen uyarıları dikkate almazsınız. Beyniniz önünüzdeki derse odaklanır ve ders harici hiçbir şey aklınıza gelmez. Bir saat verimli ders çalışmak iki saat normal ders çalışmaktan çok daha kıymetlidir. Verimli ders çalışan kişilerin sosyal hayatlarında sorumluluklarını tam anlamıyla ve zamanında yerine getirdiği tespit edilmiştir. Bir bakıma ders çalışma şeklinizin kişilik özelliklerinizin üzerinde etkisi vardır.

Verimli Ders Çalışma Yöntemleri

Verimli ders çalışma yöntemleri sizi derse daha iyi odaklar ve zamanınızı değerli kılar.

1) Çalışma ortamınızda sadece kitaplarınız olsun.

Karışık bir ortamda ders çalışmak dikkatinizi dağıtabilir. Beynimizi tek bir hedefe odaklamak ve onu görmeye teşvik etmek faydalıdır. Fazladan kitap, defter, eşya ve yemekleri masanızın üzerinden alın.

2) Ders çalışmaya başlamadan önce kaç dakika ya da saat aralıksız ders çalışacağınızı belirleyin.

Bir işe başlamadan önce program yapmak ve gün içerisinde o programa uymak bizi mutlu eder. Ayrıca unutmamamız gereken önemli faaliyetleri bize hatırlatır. Ders çalışırken de hangi saat aralığında hangi derse ve konuya çalışacağınızı bir plan defterine not edin. Mola saatlerinizi ve ders saatlerinizi bilmeniz dikkatinizi dağıtacaktır. Öneri olarak da mola saatinizin başlangıcına alarm oluşturmayı unutmayın. Böylelikle ders çalışırken mola saatim geldi mi, diye düşünmenize gerek kalmayacaktır.

3) Çok sık mola ya da çok uzun süre ders çalışmayın.

Çok sık mola vermek verdiğiniz molaların süresini uzatabilir. Hatta molaları birleştirerek ders çalışma saatinizi boş geçirmenize neden olabilir. Bu yüzden ders çalışma saatinizi ve mola saatinizi uygun zaman dilimine ayarlayınız. Genellikle ders çalışmak için tercih edilen süre 40 dakika ders çalıştıktan sonra 20 dakika dinlenmektir.

4) Sabah erken saatte ders çalışmayı deneyin.

Sabah erken saatte ders çalışmak beyniniz henüz boşken tüm bilgileri hafızanızda tutabilmek için önemlidir. Öyle ki yapılan araştırmalarda sabah erken saatlerde kalkan bireylerin daha dinç ve istekli oldukları görülmüştür.

5) Konuyu ne kadar iyi anladığınızı öğrenmek için test uygulayın.

Verimli ders çalışmaya devam ettiğinizden emin olmak için çalıştığınız konuyla ilgili test çözün. Yanlışların doğrularını öğrenerek verimli ders çalışmaya devam edin.

Hem Çok Ders Çalışmak Hem de Verimli Ders Çalışmak Mümkün Müdür?

Hem çok ders çalışmak hem de verimli ders çalışmak mümkündür. Örneğin 45 dakika ders çalışıp 15 dakika dinlenmek hem verimli hem de süre bakımından ideal bir dilimdir. Pomodoro tekniği gibi çalışma yöntemlerini de öğrenip ideal çalışma sürenizi ve şeklinizi belirleyebilirsiniz.


Yorumlar

Yapacağınız yorumlarda kendi fikirlerinizi belirtiniz. Sağdan soldan kopyala-yapıştır yapmayınız! Kimseye hakaret etmeyiniz! Gizlilik ve yorum kurallarımız için buraya tıklayınız.