yazikusagi.com

Bloglarda Kullanılabilecek 4 Yorum Uygulaması

Bloglarınızda ve web sitelerinizde kullanabileceğiniz pek çok yorum uygulaması var. Bunların birçoğu ücretli. Sadece çok azı ücretsiz. Blogger ve Wordpress hazır yorum özelliği sunuyor. Ama siz bu hazır ve ilkel yorum sistemleri yerine başka yorum uygulamalarını kullanmak isteyebilirsiniz.

1. Disqus

Bu uygulamalardan biri Disqus. Sitesinden uygulamaya kayıt olup giriş yaptıktan sonra uygulamayı oluşturmanız için sitenizi eklemeniz gerekiyor. Kayıt olunca aşağıdaki ekran karşınıza gelecek.

disqus

Burada alttaki seçeneği yani I want to install Disqus on my site seçeneğini seçip devam etmeniz gerek. Karşınıza gelen ekranda gerekli bilgileri doldurup Create site butonuna basın.

Disqus Create

Select plan seçeneğini geçmek için sol taraftaki Install Disqus seçeneğine tıklayınca karşınıza şu sayfa gelecek:

Disqus Install

Burada blog uygulamanızı seçebiliyorsunuz. Eğer bu listede görünmeyen bir uygulama kullanıyorsanız en aşağıdaki "I don't see my platform listed, install manually with Universal Code" seçeneğine tıklayıp kodunuzu alabilirsiniz. Aldığınız kodu temanızdaki

 <head>...</head> 

kısmının arasına yerleştirmeniz gerekecek. Wordpress kullanıyorsanız böyle uğraşmanıza gerek kalmıyor. Çünkü eklentisi var. Eklentiyi kurup gereken ayarı yapınca işiniz bitiyor.

Disqus uygulaması kısmen ücretsiz bir uygulama ki yukarıda kayıt olduktan hemen sonra abonelik seçenekleri çıktığını görmüştük. Bütçeniz varsa aylık veya yıllık seçeneklerden birini seçip uygulamayı özgürce kullanabilirsiniz. Bunlardan başka ayarlar da var. Onları başka bir yazıda ele alırız.

2. Graph Comment

Bir başka yorum uygulamamız ise Graph Comment. Bu da kısmen ücretsiz bir uygulama ama Disqus'a nazaran ücretsiz kullanım hakkı biraz daha fazla. Örneğin uygulamanın dilini, uygulamaya giriş yapılırken kullanılabilecek sosyal medya seçeneklerini vs. belirleyebiliyorsunuz. Kayıt olduktan sonra kurulum kodunu alıp, Disqus'ta olduğu gibi, kodunuzu

 <head>...</head> 

arasına ekleyip uygulamayı kullanabilirsiniz. Bu uygulama nasıl bir şey diye sorarsanız buradan uygulamaya bakabilirsiniz.

3. Joint Comments

Bu tamamen ücretsiz ve şu an "Beta" aşamasındaki bir yorum uygulaması. Bunda yorum alanı sağda veya solda kendiliğinden açılan bir panel şeklinde. Sağda veya solda görünmesini siz seçebiliyorsunuz. Kurulumu da gayet basit. Uygulamaya buradan ulaşabilirsiniz.

4. IntenseDebate

Bu uygulamamız Disqus kadar eski bir uygulama. Çok eski blogcular bunu bilir. Ücretsiz ve güzel bir uygulamadır. Yukarıdaki türevlerine göre biraz daha özellikli bir uygulama olduğunu belirteyim. Görsel açıdan pek bir güzelliği yok ama kullanılabilir uygulamalardan. Kurulumu da basit. Üye olup sitenizi sisteme ekliyorsunuz ve sonra kodunuzu alıp sitenize yerleştiriyorsunuz. Uygulamaya buradan ulaşabilirsiniz.


Yorumlar

Yapacağınız yorumlarda kendi fikirlerinizi belirtiniz. Sağdan soldan kopyala-yapıştır yapmayınız! Kimseye hakaret etmeyiniz! Gizlilik ve yorum kurallarımız için buraya tıklayınız.